Automagazin: 022 31 01 01 Service auto 022 31 00 31
RO RU
Română Русский

Cum alegeți discurile pentru un automobil: reguli de bază

Cum alegeți discurile pentru un automobil: reguli de bază

Discurile pentru roți fac parte din componența șasiului vehiculului. Prin transmiterea mișcării de rotație anvelopelor, acestea sunt responsabile de mișcarea vehiculului pe carosabil. Ca parte a roții, discurile afectează manevrabilitatea mașinii, stabilitatea acesteia pe drum, siguranța șoferului și a pasagerilor. Alegerea greșită a acestui element înrăutățește dinamica mașinii și provoacă disconfort în timpul călătoriei.

Pe lângă semnificația lor funcțională, dicurile moderne pentru mașini au și o semnificație estetică, fiind parte a aspectului lor exterior. Prin urmare, la selectarea acestor piese de schimb, ar trebui să se țină seama atât de caracteristicile tehnice, cât și de caracteristicile de producere. Compania ”Trisauto” nu numai că oferă posibilitatea de a cumpăra discurile pentru automobil în Chișinău, dar și vă va ajuta să faceți alegerea lor corectă.

Ce trebuie să știți despre parametrii tehnici

Selecția discurilor pentru roți după caracteristicile tehnice depinde de specificul proiectării mașinii, precum și de recomandările producătorului mașinii pentru anvelopele instalate. Pentru ca aceștia să se potrivească unui anumit model de mașină, trebuie luați în considerare mai mulți indicatori:

• diametrul aterizării și lățimea jantei;

• diametrul butucului (gaura centrală);

• plecarea roții;

• numărul orificiilor de montare și diametrul locației acestora.

În plus, acordăm atenție dimensiunilor și caracteristicilor standard ale șuruburilor de strângere sau ale piulițelor de fixare.

Diametrul aterizării

Acest indicator ar trebui să corespundă, conform recomandărilor producătorului, cu diametrul jantei anvelopei,. Instalarea produselor de dimensiuni mai mici reduce garda la sol și permeabilitatea vehiculului și, de asemenea, contribuie la creșterea uzurii benzii de rulare. Totodată, exemplele opuse sunt comune. Alegerea în favoarea unui diametru mai mare este parțial compensată de instalarea cauciucului cu profil redus. În parte, deoarece masa piesei crește odată cu diametrul, ceea ce înrăutățește dinamica, duce la creșterea consumului de combustibil și reduce funcționalitatea elementelor de suspensie.

Lățimea jantei

Parametrul indicat în marcaj de prima cifră, ca și precedentul, depinde de dimensiunea corespunzătoare a anvelopelor standard. Valoarea normală este cu 20-30% mai mică decât lățimea profilului anvelopei. Dacă doriți să cumpărați discuri cu jantă conică, rețineți că acestea provoacă o scădere a stabilității direcționale. Iar cu una mai largă, acestea manevrează mai rău în arcurile roților. Ca și în cazul diametrului mai mare, greutatea discului crește cu toate consecințele care decurg din aceasta. Redistribuirea sarcinilor reduce semnificativ durata de viață a rulmenților roților.

Diametrul orificiului central

La mașinile care au ieșit de pe transportor, orificiul central al discului (DIA) este amplasat aproape de proeminența butucului, datorită căruia roata mașinii este centrată. Pentru modelele de schimb, acest diametru poate fi puțin mai mare. În acest caz, puteți achiziționa suplimentar inele de inserție speciale din metal sau polimer de dimensiunea dorită. Fără ele, alinierea se realizează prin intermediul unor elemente de fixare.

Plecarea roții

În termeni digitali, depășirea discului (ET) este caracterizată de distanța de la axa centrală a acestuia (de-a lungul lățimii jantei) până la axa de contact cu butucul. Lățimea ampatamentului depinde de plecare și de funcționarea corectă a suspensiei. Când cumpărați discuri cu o valoare diferită a acestui indicator, trebuie să țineți cont de toleranțele producătorului.

Orificiile de montare

Abrevierea engleză PCD include numărul de găuri pentru elementele de fixare și diametrul pe care se află aceste orificii. În acest caz, discurile pentru mașină trebuie selectate, concentrându-se pe proiectarea constructive a butucului.

Dacă este imposibil să faceți o greșeală cu numărul punctelor de fixare, atunci cea mai mică inexactitate în selectarea diametrului afectează calitatea montării roții pe butuc. Chiar și o deviere de 2-3 milimetri de la cea standard nu va permite strângerea completă a tuturor piulițelor, cu excepția uneia. Rezultatul este slăbirea treptată a conexiunii filetate, iar roata va începe ”să bată” în timpul mișcării. Asigurați-vă că piulița sau interiorul capului șurubului de fixare se potrivește formei găurilor – o emisferă sau un con.

Marcajul

Marcajele discurilor pentru roțile automobilului conțin un set de numere și litere. S-ar putea să arate cam așa: 5x13 4x98 ET29 58.5. Aceasta înseamnă:

  • Lățimea produsului 5 inci;
  • diametrul aterizare 13 inci;
  • surplombul 29 mm;
  • diametrul orificiului central;
  • 4 găuri de montare poziționate simetric pe un cerc cu diametrul de 58,5 mm.

În alte cazuri, există abrevieri precum R, PCD, DIA (d).

Opțiuni de execuție

După ce v-ați decis cu parametrii tehnici ai discurilor, trebuie să alegeți materialele și metoda de fabricație ale acestora. Printre proprietarii de mașini produse în serie, sunt comune 3 tipuri de discuri: ștampilate din tablă de oțel, cele din aliaj ușor și cele obținute prin turnare sau forjare. Fiecare variantă are priorități și dezavantaje. Însă cele mai populare sunt produsele turnate, care sunt prezentate în magazinul nostru.

Discurile din aliaj

Tehnologia de turnare din aliaje pe bază de aluminiu sau magneziu permite obținerea discurilor ușoare care contribuie la îmbunătățirea dinamicii automobilului. Numărul de opțiuni de execuție este limitat doar de imaginația producătorilor. Dezavantajele includ riscul de a fi despărțit după o lovitură puternică, iar astfel de daune nu pot fi reparate. În timp ce defectele sub formă de mici fisuri, așchii sau încălcări ale geometriei pot fi complet înlăturate.

Roți în Trisauto

Magazinul online Trisauto.md reprezintă o gamă largă de discuri din Chișinău. La noi întotdeauna găsiți zeci de modele disponibile în toate dimensiunile de bază. Dacă este necesar, este posibilă organizarea livrării produsului care vă interesează. Vă vom sfătui cu privire la toate întrebările ce apar, vă vom ajuta în alegerea producției de discuri și vă vom emite un împrumut pentru bunuri.